Ovo nije još jedan politički članak ili neka analiza stanja koje je svima poznato. Ovo je potreba da se čuje naš glas. Kažu- ljudi odlaze jer žele bolje sutra, bolji posao i finansijsku sigurnost. U biti, odlaze jer im je puna kapa da im se stalno neko igra inteligencijom i da ih se ne vrednuje ni po kojem osnovu.

Naš grad, specifičan po mnogo čemu, nije ostao imun na ovu pojavu. Mi, Ženski rukometni klub Krivaja, smo pravi primjer borbe s vjetrenjačama. Uopće nema potrebe da navodimo naše uspjehe. Ali ćemo samo reći da smo jedna od osnovnih asocijacija na Zavidoviće- rukomet  i Krivaja. Međutim, koliko god da smo dobri, vrijedni i uspješni, svakodnevno nailazimo na opstrukcije našeg rada i djelovanja. Koliko god pokušavali sebe ubijedit da će se nešto promijenit jer znamo da radimo dobar posao, i koliko god trnja pregazili, nađe se neki novi trn.

Naime, u toku je raspodjela budžetskih sredstava za 2018. godinu. Općinske strukture su oformile komisiju od 8 članova koja će donijeti odluku o načinu raspodjele. Napominjemo, dioba se dosad radila po principu- ko bliže vatri, bolje se i ogrije. Iako je nekoliko puta bilo pokušaja da se ustanove kriteriji raspodjele, nije se uspjelo. Do ove godine.

Na osnovu ostvarenog rezultata, interesa javnosti za određeni sport, tradicije, ranga takmičenja, broja selekcija, broja članova plus dodatni broj bodova ako se radi o ženskom sportu, izvršilo se bodovanje svih klubova koji su dostavili potrebnu dokumuntaciju. Radila se prosta matematika gdje je broj bodova direktno proporcionalan količini budžetskih sredstava. Nakon što je odrađeno bodovanje, ŽRK je odskočio od ostalih klubova za duplo i više bodova, samim time sljeduje nas i najviše novca.  Znači, ne na lijepe oči, već na osnovu postignutog.

Nakon što su prezentovani rezultati, počeli su da se vrše veliki pritisci na pojedine članove komisije, svakodnevno. Sve s ciljem da i ovogodišnja raspodjela prođe u dosadašnjem raspoloženju.

Ovim otvorenim pismom želimo da upoznamo javnost sa tim dešavanjima i da kažemo da ćemo se boriti svim dozvoljenim i pravnim sredstvima kako bi rezultati bili jedino mjerilo u cijeloj ovoj priči.  Znamo gdje smo bili i šta smo radili i nećemo dozvoliti da nas se omalovažava i ucjenjuje.

Ukoliko se i ove godine ponovi dosadašnja praksa raspodjele sredstava, mi ćemo nastaviti da se oglašavamo i iznosimo u medije sve detalje i pojedinosti o tome koliko i kako se dijelilo, a koliko i kako su opravdana dobijena sredstva. Mi znamo da smo opravdali sve što nam je povjereno.

Ovakve situacije su razlog zašto mladi odluče otići. Upuste se u nešto optimistični i puni entuzijazma, sa željom da naprave neku promjenu na bolje, i budu ugušeni od onih koji su navikli da se njihov nerad poistovjećuje s tuđim radom. Nećemo popustiti pod pritiskom. Ovo nam samo daje snage i volje da još srčanije i oštrije nastavimo da se borimo jer znamo da vrijedimo.

Sportski pozdrav.

Dana, 16.04.2018.godine

                                                                                             UG ŽRK“KRIVAJA“