ŽRK Krivaja, da, to smo mi!

Protekla sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine za rukometašice ŽRK  Krivaja iz Zavidovića, u rezultatskom, organizacionom i svakom drugom smislu, najuspješnija u novijoj historiji kluba.

Da su predan rad, iskrena namjera i ljubav prema ovom klubu i sportu recept koji donosi uspjehe, najbolje pokazuje primjer ovog sportskog kolektiva, koji je u protekloj sezoni uspio mnogo toga. Iako sa skromnim budžetom koji se ne može mjeriti ni sa budžetima mnogih drugih klubova u BiH, klub je postao svojevrstan brend barem kada je u pitanju ženski rukomet u Bosni i Hercegovini.

Sezona je startala početkom oktobra mjeseca 2017. godine. Uvjerljivom pobjedom protiv starog i uvijek nezgodnog rivala, ekipe ŽRK Ilidža, najavljena je borba za sami vrh prvenstvene tabele i novi izlazak na Evropsku scenu.

Nakon gostovanja u Bihaću i prvih gostujućih bodova u Zavidoviće je doputovala ekipa tuzlanskog Jedinstva, pored ekipe Gruda, glavni konkurent za titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Međutim i u ovom susretu rukometašice Krivaje prikazale su jako kvalitetnu igru, i remijem, pokazale da će domaći teren biti teška prepreka za sve ekipe koje budu gostovale u Zavidovićima. Imala je Krivaja i napad za pobjedu, ali vremena nije bilo dovoljno da bi puni bodovni plijen ostao u Zavidovićima.

Tih dana uporedo sa takmičarskom sezonom u Premijer ligi BiH ekipa se pripremala i za evropski nastup u okviru EHF Challenge Kupa. Tada su brojni predstavnici javnog, društvenog i političkog života, građani, članovi sportskih kolektiva sa područja Općine Zavidovići, igrači i članovi Uprave ŽRK Krivaja i članovi navijačke skupine „Rockers“ Zavidovići, uzeli učešće u akciji koju je provodio ŽRK Krivaja Zavidovići a koja se odnosila na uređenje Gradske sportske dvorane Zavidovići pred evropski nastup. Zavidovići su živjeli za rukomet!

Zavidovići su tada prvi put u posljednjih 15 godina bili domaćini jednog ovakvog susreta, obzirom da je ekipa ŽRK Krivaja prije tri godine, oba susreta odigrala na gostujućem terenu.

U okviru Challenge Kupa u goste nam je doputovala ekipa ŽRK RTB Bor iz Srbije. Prelijepa noć i atmosfera za pamćenje. U prepunoj zavidovićkoj Gradskoj sportskoj dvorani, naše djevojke poražene su rezultatom 25:39. Sedam dana nakon toga ekipa je otputovala na gostovanje u Srbiju. U susretu bez rezultatskog značaja, naše djevojke su stekle jedno novo i veliko igračko iskustvo. Porazom u Boru ekipa Krivaje oprostila se od nastupa u Evropi.

Važno je istači da su ekipe Krivaje i Bora ovaj evropski nastup iskoristile i za druženje omladinskih kategorija, pa tako su na gostovanje u Zavidoviće doputovale djevojčice iz Bora, a u Bor su putovale djevojčice iz Zavidovića, članice omladinskih pogona ova dva kluba. I u Zavidovićima i u Boru, djevojčice su bile smještene u porodićnim stanovima kod svojih vršnjakinja, što daje još jednu veću dimenziju ovom prije svega prijateljskom susretu.

Nakon ispadanja iz Evropskih takmičenja ekipa se u potpunosti okrenula nastupima u Premijer ligi BiH. Poraz od ekipe Izviđača i Gruda jedini su porazi u jesenjem dijelu prvenstva, što je ekipu Krivaje postavilo na visoko drugo mjesto prevenstvene tabele. Uslijedila je zimska pauza i zasluženi odmor.

Prelijepa atmosfera sa kraja utakmice ŽJRK Bor – ŽRK Krivaja

Gepostet von ŽRK Krivaja Zavidovići am Sonntag, 22. Oktober 2017

Sportski savez Općine Zavidovići na 14. Tradicionalnoj manifestaciji „Izbor sportiste Općine Zavidovići“ za 2017. godinu, proglasio je ŽRK Krivaja za najbolji sportski kolektiv, Majdu Mujanović golmanicu ŽRK Krivaja, za najboljeg sportistu a susret ŽRK Krivaja – ŽRK RTB Bor za događaj godine.

Ubrzo nakon toga Sportski savez Zeničko-Dobojskog kantona na 62. po redu manifestaciji „Izbor sportiste Zeničko-Dobojskog kantona za 2017. godinu“, ekipu ŽRK Krivaja proglasio je za najbolji ženski seniorski kolektiv a opet, našu Majdu Mujanović, za najbolju seniorku.

Kako je sezona odmicala, dobri rezultati su zadržali klub na trećoj poziciji prvenstvene tabele. U predposljednjem kolu Premijer lige, i pobjedom na teškom gostovanju u Dubici, ekipa Krivaje potvrdila je historijski rezultat kluba. Ovjera svega već napisanog stigla je u posljednjem kolu pobjedom na domaćem terenu protiv ekipe RK Neretva, nakon čega je uslijedilo veliko slavlje.

Pred kraj sezone na adresu kluba pristigao je i poziv za naše dvije juniorke Amelu Džakmić i Ajnu Mačak koje će biti dio juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine na predstojećem EHF/IHF Women’s Trophy koji se krajem maja i početkom juna odigrava u Tuzli. Na ovom turniru učešće će uzeti osam reprezentacija.

Međutim, nije bilo ni sve tako sjajno. Sredinom proljetnog dijela, samoinicijativno klub je napustila jedna od ključnih igračica koja je velikom broju susreta bila ključni igrač i najbolji strijelac ekipe.

Osim toga klub se svakodnevno bori i sa pitanjima financijske prirode, što je u Bosni i Hercegovini postala svakodnevnica za sve sportske kolektive.

Agilna uprava na čelu sa predsjednicom Mirelom Bašić učinila je sve kako bi klub bio dostojan predstavnik zavidovićkog rukometa, Općine Zavidovići ali i naše države Bosne i Hercegovine.

Svi članovi uprave, svako u svom domenu, svakodnevno rade za klub i žive ideju kluba. U narednom periodu pred klubom su novi zadaci i novi ciljevi. Sada nam predstoji mali odmor, a nakon ljetnih godišnjih odmora, uveliko slijedi priprema ekipe za novu evropsku i premijerligašku sezonu.

U protekloj sezoni za klub su nastupale: Sekulić Bogdana, Ignjić Dragana, Šabanović Nerina, Bašić Sara, Drinić Anita, Boro Dragana, Džakmić Amela, Kukić Dragana, Hamurović Sajra, Cerić Nejra, Latifović Adnana, Selmanović Jasmina, Mačak Ajna, Mehanović Ilma, Novalić Đenana, Mujanović Majda i Ivana Sikimić.

Trener ekipe je Adnan Bašić.

P.S. Da ne bih dobio batina, ne smijem zaboraviti i ne spomenuti našeg kapitena Ernadu Merdanović koja je prošle godine na svijet donijela prelijepu djevojčicu, čime je naš sportski kolektiv dobio još jednu medalju!

Iznad svih Krivaja!

Samir H. | www.zrkkrivaja.com